26/1/08

Οι εκκλησίες

Το χωριό μας είναι γωστό για την πληθώρα των εκκλησιών του, από τις οποίες η κάθε μια έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα!
Ο Αγ. Αθανάσιος βρίσκεται πλησίον της κάτω πλατείας και είναι χτισμένος το 1908! Οι ρίζες του πλατάνου είχαν δημιουργήσει στο παρελθον ένα πρόβλημα σταθερότητας το οποίο όμως έχει λυθεί.
Στην πάνω γειτονια συναντάμε την εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος, με το μαρμάρινο καμπαναριό, το οποίο έχει διατηρηθεί από την παλία εκκλησία. Είναι η μεγαλύτερη και πιο πλούσια εκκλησία του χωριού μας. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγ. Νεκταρίου.
Σε ένα ξέφωτο του χωριού συναντάμε τον Αγ. Γεώργιο. Τα παλιά χρόνια αποτελούσε ξεχωριστή ενορία. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα!
Στην κορφή του βουνού βρίσκεται ο Αγ. Παντελεήμων! Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής μαζεύεται πληθώρα κόσμου από τα γύρω χωριά. Η θέα είναι συγκλονιστική αφού φαίνεται μέχρι και η Καλαμάτα. Για αυτό το λόγο η πυροσβεστική διατηρεί πυροφυλάκια στην περιοχή. Λίγο πιο πέρα βρίσκουμε το σημείο όπου ενώνονται οι τρεις νομοί, Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία! Εκέι ο στρατός έχει τοποθετήσει μια τσιμεντένια κολώνα.
Στην έξοδο του χωριού συναντάμε τη γραφική Αγ. Μαρίνα με την κρυά βρυσή, η πλατείουλα που υπάρχει αποτελεί αγαπημένο χώρο συνάντησης της νεολάιας της πάνω γειτονιάς εδώ και δεκαετίες.
Λίγο πάνω από το χωριό και πνιγμένη στο πράσινο είναι η Παναΐτσα! Ανήμερα τελείται θεία λειτουργία με πλήθος κοσμού. Παραμονη και ανήμερα της γιορτής πραγματοποιούνται μεγάλα γλέντια στις πλατείες του χωριού.
Στον κεντρικό δρόμο βρίσκουμε την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων η οποία αποτελεί νυχτερινό τόπο συνάντησης της νεολαίας. Προσφέρει αξιόλογη θέα και ησυχια.
Στην επάνω γειτονιά ανταμώνουμε τον Αγ. Δημήτριο, την πιο παλιά εκκλησία του χωριού μας, η οποία ειναι διακοσμημένη με εικόνες φιλοτεχνημένος από τον σημαντικό ζωγράφο και γλύπτη Πέτρο Ρούμπο.
Στο δρόμο προς Σπάρτη 2,5 km απο το χωριό βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας δίπλα στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι με τις σπάνιες τοιχογραφιες. Δυστύχως ασυνειδητοι έχουν κλέψει μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών αυτών, η μόνη που έχει απομείνει είναι αυτή στην είσοδο που απεικονίζει το Χάρο.
Στο βουνό υπάρχουν, επίσης, οι εκκλησίες της Αγ. Τριάδας, της Ανάληψης και του Αγ. Αλεξιόυ. Μέσα στο χωριό βρίσκουμε την Αγ. Μαύρα στην έξοδο προς Τρίπολη και τον Αγ. Νικόλαο στο νεκροταφείο. Στην περιοχή του Μανίνου είναι χτισμένοι οι Αγ. Απόστολοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: